Montaj
Coșul de fum este o componentă importantă a instalației de încălzire. Rolul coșului de fum este acela de a elimina gazele de ardere și fumul rezultat în urma arderii unui combustibil, solid, lichid sau gazos. Eliminarea se va face în atmosferă, deasupra acoperișurilor, în condiții de securitate maximă, evitând poluarea mediului înconjurător și intoxicarea oamenilor. Un alt rol al coșului de fum este acela de realizare a tirajului, necesar evacuării gazelor și aspirării aerului de ardere. Fumul și gazele încinse prin arderea combustibilului au o greutate specifică mai mică decât aerul rece din afara coșului, urcând astfel pe coș, generând tirajul.
Condițiile tehnice impuse coșurilor de fum sunt prevazute in standarde europene, la care s-a aliniat si tara noastra (ex. SR EN 1856-1:2004, SR EN 1859:2000, SR EN 13384-1;2002,etc) si care obliga certificarea cosurilor de fum conform urmatoarelor clase de performanta:
- clasa de presiune
- clasa de temperatura
- clasa de rezistenta la atacul chimic al condensului
- clasa de rezistenta la șocul termic produs de autoaprinderea coșului
- clasa de rezistenta la coroziune
Siguranta este cel mai important criteriu in proiectarea si executia coșului de fum.
Proiectarea este un pas important și trebuie realizată de personal specializat.
Etapele de proiectare sunt:
- stabilirea pozitiei si inaltimii cosului de fum tinand cont de datele constructiei respective eventual si a cladirilor invecinate
- stabilirea variantei de racordare a focarului la cosul de fum
- dimensionarea, adică calculul sectiunii canalului interior al cosului de fum
- asigurarea statică ce va cuprinde atât fundația, elementele de prindere, cât și calculul structurii de rezistență în cazul sistemelor ceramice ce au greutăți considerabile
- se vor determina accesoriile necesare montajului
Se vor evita zonele de curenti de aer defavorabile tirajului, motiv pentru care cosurile trebuiesc amplasate cat mai aproape de coama acoperisului sau de zonele cele mai inalte ale cladirii.
Inaltimile minime ale cosurilor de fum se vor stabili in functie de inclinatia acoperisurilor. Standardul european SR EN 13384-1 :2002+A2 stabileste metodele de calcul ale caracteristicilor termodinamice ale cosurilor de fum care deservesc un singur aparat, echipate cu un singur canal de admisie. Pentru stabilirea solutiei de evacuare si dimensionarea corespunzatoare a diametrului cosului este necesara cunoasterea caracteristicilor aparatului de incalzire. Pentru rapiditate, se pot folosi diagrame pentru determinarea sectiunii cosului. Pentru fiecare tip de cos de fum exista o diagrama de calcul a sectiunii. Fiecare producator de coșuri de fum are diagrame de dimensionare. Sub niciun motiv sectiunea cosului nu va fi mai mica decat sectiunea de evacuare a focarului. Un cos de fum subdimensionat, cat si unul supradimensionat, pot influenta randamentul cosului de fum.
In concluzie, pentru o bună dimensionare, poziționare și montaj, adică pentru a realiza un bun proiect, trebuie să știm:
- regimul inaltimilor
- pozitionarea cosului
- traseul
- materialul din care se va realiza.