Curatare hota restaurant
PRECIZĂRI IMPORTANTE
Pentru a desfasura activitatea de curatare a hotelor, tubulaturilor si ventilatoarelor trebuie respectate urmatoarele:
Din anul 2016, activitatea de curatare hote si cea de curatare ventilatii face parte din activitatea cosarilor, conform Standardului Ocupational (http://www.anc.edu.ro/uploads/SO/Cosar.pdf). Fiind o meserie inregistrata in nomenclatorul de meserii (COR), intra sub incidenta Legii 129/2000. Ea prevede ca persoanele care exercita aceasta meserie, trebuie sa detina “Certificatul de calificare profesionala”, in meseria de cosar. Certificatul este emis de catre Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei Nationale.
Cei ce au dobandit aceste certificate inainte de 29.07.2016, pentru a actualiza calificarea in meseria de cosar, cu executia lucrarilor de curatare hote si ventilatii, trebuie sa mai detina un certificat de absolvire a unui curs de perfectionare, emis tot de catre Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei Nationale, iar in suplimentul descriptiv al certificatului sunt trecute aceste calificari. Iata un exemplu:
Curatare hota restaurant, tubulatura si ventilator
Hota clasica? Hota profesionala dotata cu sistem de limitare si stingere incendii? Tubulatura clasica din tabla zincata? Tubulatura din inox? Tubulatura cu sectiune dreptunghilara sau circulara? Ventilator clasic? Ventilator profesional? Nu conteza! Bucatarii dumneavoastra satisfac cerintele culinare ale clientilor, gatind.
Gatind se genereaza fum si aburi ce contin vapori de grasimi vegetale si grasimi de ardere (grasimi animale). Pentru a nu umple bucataria si restaurantul cu acest aer viciat, binenteles, pornim sistemul format din hota, tubulatura si ventilator.
Acest sistem are rolul de a evacua aerul viciat si … gaze de ardere (in cazul liniilor HoReCa ce utilizeaza combustibil gazos). Vaporii de grasimi condenseaza in sistem, cand atinge punctul de roua (aprox.55 grade C), in zonele mai reci, transformandu-se in lichid. Acceleratia gravitationala invita lichidul sa se scurga. Unde? In primul cot, in hota, in filtre si in final … in preparate.
Dar nu toata grasimea se scurge. Din cauza fortelor de frecare mai raman “lipite” si pe tubulatura, depunandu-se strat peste strat, intarindu-se in timp. O alta parte migreaza “trase” de catre ventilator in ventola acestuia, strangandu-se picatura cu picatura pana cand palele ventilatorului vor trece prin grasime… gripandu-l sau reducandu-i turatia si debitul.
Necuratand sistemul format din hota, tubulatura si ventilator apar riscurile de autoaprindere a grasimilor; de scurgere a grasimilor in preparate; aparitia mirosurilor neplacute; griparea ventilatorului, etc. Se va curata tot sistemul fiindca grasimile migreaza. Cele vegetale transformandu-se in grasimi solide tip ceara, smoala. Cele de ardere ramanand sub forma lichida, devin fitil pentru cele vegetale sau pentru funinginea (daca exista) amestecata cu grasime.
Curatare, degresare? De ce?
Serviciul specializat de curatare si degresare a sistemului de evacuare fum si aer viciat din bucataria dvs. este compus din urmatoarele operatiuni:
» Curatare hota – Hotele din bucatariile restaurantelor si cantinelor aduna reziduuri in zona din spatele filtrelor, reziduuri provenite din fum si din vapori de grasime iar aceste depuneri nu se observa din exterior. Dar ele sunt un posibil focar de incendiu si de scurgeri de grasimi in mancarurile care se prepara sub hota.
» Curatare tubulatura – Daca nu sunt intretinute corect si curatate periodic, tubulaturile / conductele se pot transforma intr-o amenintare reala de incendiu, De ce? Pentru ca pe peretii lor se depune grasimea inflamabila absorbita de hote.
» Curatare ventilator – Ventilatorul este inima hotei bucatariei. Grasimea se acumuleaza pe palele ventilatorului ingreunandu-le. Se micsoreaza debitul de aer si astfel se reduce capacitatea de degajare a fumului si a aerului viciat din bucatarie. Totodata se mareste riscul de gripare a ventilatorului. De aici se naste o intrebare „Credeti ca este mai ieftin si mai comod sa curatati ventilatorul sau sa-l inlocuiti?”. Noi NU va ardem ventilatorul!
Din experienta, recomandam sa se faca degresarea hotei, curatarea filtrelor, curatarea palelor ventilatorului si a tubulaturii de evacuare, la un interval de 3-6 luni.
Pentru a realiza aceasta operatiune trebuie sa avem acces la apa calda. Utilizam detergenti profesionali si echipamente dedicate acestor operatiuni. Lucram bine, repede si curat.
De regula, departamentele de sanatate si DSV sunt preocupate de salubritate, IGSU de riscul de incendiu, iar cei de la mediu, de emisiile de noxe si de fum din conducte. Cele mai multe incendii provin din zona bucatariei si se raspandesc foarte rapid in tot sistemul de evacuare. Păstrarea unui sistem sigur, degresat va poate proteja de acest pericol pe dvs, cladirea si pe clientii dvs..
De ce curatare la un interval de 3-6 luni ?
Grasimile cumulate in sistem, intr-un interval mai mic de 6 luni, sunt grasimi vegetale si de ardere, lichide. Aceste grasimi se pot curata chimic, introducand in sistem detergenti speciali utilizati in acest scop si agrementati spre utilizare in industria alimentara. Se va interveni mecanic si manual (cu spaclu, bureti, perii) doar daca este cazul.
Grasimile cumulate in sistem, intr-un interval mai mare de 6 luni, incep sa se intareasca si sa se inmulteasca, ajungandu-se ca la un moment dat sa se formeze in tubulaturi formatiuni solide de grasime de forma stalagtitelor si stalagmitelor. Aceste tipuri solide de grasimi se curata DOAR manual, cu spaclu.
Din pacate, in majoritatea cazurilor, nu exista posibilitatea de a interveni manual in interiorul tubulaturilor orizontale, neexistand usi de vizitare, neputandu-se demonta tubulatura, fiind acoperita de tavane false. Robotii nu se pot folosi in cazul in care exista un strat mai gros de 2 mm, iar utilizarea periilor otelite pentru curatarea cosurilor de fum nu da mereu rezultate pozitive.
In hote si la iesire...gasim
In tubulaturi... gasim
O tubulatura curatata in maxim 6 luni arata asa:
Dupa 6 luni
O tubulatura curatata la un interval de 6 luni, arata asa:
Noi curatam tubulatura si pe exterior.
Noi curatam hota si pe exterior.
Curatarea tubulaturilor mari, cu spaclu, prin ”introducerea omului”
Curatarea tubulaturilor mari, cu spaclu, prin ”introducerea omului”
Ventilatoare hote
Curatare hote si tubulaturi fiind o activitate inrudita cu cea a cosarilor, va recomandam sa apelati la o companie ce detine personal calificat in coserit. Echipa noastra de lucru detine aceste certificate de competente profesionale in meseria de cosar, emise de catre Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei Nationale.
Detinem si certificate in competente de tehnician in sisteme de stingere si limitare incendii. Am participat si la un schimb de experiente si in Portugalia, la Turismo de Portugal, Escola de Hotelaria e Turismo Coimbra
Societatea noastra este membru in Asociatia Curatatorilor de Hote, Cosuri fum si Ventilatii (AC-HCV) si are angajati cosari ce au obtinut certificatele de cosari, sub sigla Ministerului Muncii, Ministerului Invatamantului, ANC (Autoritatea Nationala de Calificari).
De asemenea, detinem certificate si diplome eliberate de catre ASFOCH (Asociatia Hornarilor, constructorilor de cosuri de fum si seminee), de catre Universitatea de coserit din Mulhbach (Germania) si de catre Coimbra Turismo Portugalia.
Curatare hota, curatare hota restaurant, curatare hota cantina *** Curatare hota, curatare hota restaurant, curatare hota cantina, #curataretubulatura, #curatarehota