Curatare hote restaurant, cantina, cladiri birouri
Curatare hote, tubulaturi si ventilatoare
Hota clasica? Hota profesionala dotata cu sistem de limitare si stingere incendii? Tubulatura clasica din tabla zincata? Tubulatura din inox? Tubulatura cu sectiune dreptunghilara sau circulara? Ventilator clasic? Ventilator profesional? Nu conteza! Bucatarii dumneavoastra satisfac cerintele culinare ale clientilor gatind.
Gatind se genereaza fum si aburi ce contin vapori de grasimi vegetale si grasimi de ardere (grasimi animale). Pentru a nu umple bucataria si restaurantul cu acest aer viciat, binenteles, pornim sistemul format din hota, tubulatura si ventilator. Acest sistem are rolul de a evacua aerul viciat si … gaze de ardere (in cazul liniilor HoReCa ce utilizeaza combustibil gazos).
Ce fac vaporii…
Vaporii de grasimi condenseaza in sistem, cand atinge punctul de roua, in zonele mai reci, transformandu-se in lichid. Acceleratia gravitationala invita lichidul sa se scurga. Unde? In primul cot, in hota, in filtre si in final … in preparate. Dar nu toata grasimea se scurge. Din cauza fortelor de frecare mai raman “lipite” si pe tubulatura, depunandu-se strat peste strat, intarindu-se in timp. O alta parte migreaza “trase” de catre ventilator in ventola acestuia. Strangandu-se picatura cu picatura pana cand palele ventilatorului vor trece prin grasime… gripandu-l sau reducandu-i turatia si debitul.
Necuratand sistemul format din hota, tubulatura si ventilator apar riscurile de autoaprindere a grasimilor; de scurgere a grasimilor in preparate; aparitia mirosurilor neplacute; griparea ventilatorului, etc. Se va curata tot sistemul fiindca grasimile migreaza. Cele vegetale transformandu-se in grasimi solide tip ceara, smoala. Cele de ardere ramanand sub forma lichida, devin fitil pentru cele vegetale sau pentru funinginea (daca exista) amestecata cu grasime.
Cand curatam hotele?
Din experienta, recomandam sa se faca degresarea hotei, curatarea filtrelor, curatarea palelor ventilatorului si a tubulaturii de evacuare. Toate la un interval de 3-6 luni, cu toate ca legislatia prevede:
“ORDIN Nr. 118/1709 din 20 mai 2010 pentru aprobarea Dispoziţiilor generale de apărare împotriva incendiilor la structuri de primire turistice, unităţi de alimentaţie publică şi unităţi de agrement ART. 64(1) Maşinile de gătit şi grătarele pentru fript se echipează cu hote şi tubulaturi de ventilaţie prevăzute cu site de protecţie sau clapete şi, după caz, cu instalaţii de stingere specifice.(2) Hotele şi tubulaturile de ventilaţie ce deservesc maşinile de gătit, grătarele pentru fript, cuptoarele pentru copt se curăţă şi se degresează săptămânal şi ori de câte ori este nevoie.(3) Se interzice curăţarea hotelor prin ardere.”
Si
“Ordin 166 din 2010 al ministrului administrației și internelor pentru aprobarea Dispozițiilor generale privind apărarea împotriva incendiilor la construcții și instalațiile aferente – publicat în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 559 din 09 august 2010”
Cat dureaza?
Degresarea si curatarea hotelor dureaza aproximativ 6-8 ore. Pentru a realiza aceasta operatiune trebuie sa avem acces la apa calda. Utilizam detergenti profesionali si echipamente dedicate acestor operatiuni. Lucram bine, repede si curat.
De regula, departamentele de sanatate si DSV sunt preocupate de salubritate, IGSU de riscul de incendiu, iar cei de la mediu, de emisiile de noxe si de fum din conducte. Cele mai multe incendii provin din zona bucatariei si se raspandesc foarte rapid in tot sistemul de evacuare. Păstrarea unui sistem sigur, degresat va poate proteja de acest pericol atat pe dvs cat si pe clientii dvs.
De ce la un interval de 3-6 luni?
Grasimile cumulate in sistem, intr-un interval mai mic de 3-6 luni, sunt grasimi vegtale si de ardere lichide. Aceste grasimi se pot curata chimic, introducand in sistem detergenti speciali utilizati in acest scop si agrementati spre utilizare in industria alimentara. Se va interveni mecanic si manual (cu spaclu, bureti, perii) doar daca este cazul..
Grasimile cumulate in sistem, intr-un interval mai mare de 3-6 luni, incep sa se intareasca si sa se inmulteasca. Se ajunge ca la un moment dat sa se formeze in tubulaturi formatiuni solide de grasime de forma stalagtitelor si stalagmitelor. Aceste tipuri solide de grasimi se curata DOAR manual, cu spaclu. Din pacate, in majoritatea cazurilor, nu exista posibilitatea de a interveni manual in interiorul tubulaturilor orizontale, neexistand usi de vizitare, neputandu-se demonta tubulatura, fiind acoperita de tavane false. Robotii nu se pot folosi in cazul in care exista un strat mai gros de 2 mm, iar utilizarea periilor otelite pentru curatarea cosurilor de fum nu da rezultate pozitive.
Care sunt procedurile principale de curatare?
- curatare chimica
- curatare mecanica
- curatare manuala
- combinate
Curatare hote restaurant * curatare hote cantine * curatare hote cladire birouri * curatare hote catering * Portofoliu aici * Detalii aici